Oktatóink

S aki a III. Hatetudnád Népzenei- és Néptánctábort megálmodta:

Lázár Zita

 

Zentán születtem. Hétévesen kezdtem néptáncolni Lukács Imrénél. 2000-től a Szeged Táncegyüttes tagjaként évről évre egyre inkább megszerettem, megismertem hazánk táncait. Jelenleg zongora- és tánctanárként dolgozom. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy minden korosztályt tanítok egészen hétéves kortól hetvenévesig, egyéni és csoportos foglalkozásokon. Ez a fajta munka rendkívül változatos, mind emberi, mind módszertani szempontból kihívást jelent számomra, ezért egyszerűen megunhatatlan, és pont ez az, amiért ennyire szeretem csinálni.

Több ízben hosszabb időre fordultam meg az erdélyi tánctáborokban is. A Hatetudnád Népzenei- és Néptánctábor ötlete is alapvetően innen ered. Szegeden, annak ellenére, hogy számos néptáncos és népzenész van, nem volt egy olyan tábor, ahova mindenki csoporttól, korosztálytól függetlenül mehet néphagyományaink puszta szeretetéből, tiszteletéből, legyen akár zenész, táncos, énekes vagy csupán kíváncsiskodó.

Ezért lett a Hatetudnád tábor.


 

Számfira Máté

 

Számfira Máténak hívnak, a néptánc viszonylag fiatalon a mindennapjaim részévé vált. Általános iskola második osztályában kezdtem el táncolni, majd a középiskolai tanulmányaimat a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola néptánc szakán folytattam. Itt már nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a későbbiekben hivatásszerűen szeretnék foglalkozni a néptánccal. Az érettségi után a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán folytattam tanulmányaimat, ahol tanító szakon végeztem. Főiskolai tanulmányaim alatt a Szeged Táncegyüttes táncosa lettem, majd egyre több csoportban végeztem tánctanári munkát, határon innen és túl. Jelenleg az SZTE Gyakoró Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozom tanítóként, ahol táncot is oktatok a gyermekeknek. Továbbá gyermekeket oktatok a Temesvári Bokréta Néptánccsoportban, a tiszaszigeti Kikerics Néptánccsoportban és a nagyszentmiklósi Kék Ibolya Néptánccsoportban is, valamint a tánc iránt érdeklődő felnőtteket tanítom hetente egyszer a Szőregi Rezegők Néptánccsoportban. Azt gondolom a magyar néptánc nem csupán remek mozgásfejlesztő tevékenység, de kiemelkedően fontos részét képezi hagyományainknak, ezért nem csak a technikai pontosságra, hanem a háttérinformációk átadására is nagy hangsúlyt fektetek a tanítás során, a kicsiknél éppúgy, mint a felnőtt korosztálynál.

 


Nagy Zita

 

Nagy Zita vagyok. A néptánchoz való kötődésemet gyermekkoromból hoztam magammal, majd az egyetemi éveim alatt alakult ki bennem egy nagyon erős vágy, hogy a későbbiekben is szeretnék  ezzel foglalkozni. Ez volt az oka annak, hogy a magyar alapszakom mellé a néprajz szakot választottam minornak. Az alap diploma megszerzését követően mégis a magyartanár, nyelv- és beszédfejlesztő tanár mesterképzés mellett dönötöttem.  Majd az első év elvégzését követően táncantropológia mesterszakra is jelentkeztem, ami néptánckutatással foglalkozó szakembereket képez. A néprajz szerteágazó területei közül a viselettörténet érdekel leginkább.

Jelenleg egy szegedi együttesben táncolok, valamint egy általános iskolában és egy óvodában is oktatok táncot.